Przygotowanie zaplecza gastronomicznego dla uczestników konferencji, czy szkolenia wcale nie musi być problemem.
Jedno jest pewne; publika głodna to publika zła, do tego wiadomo, że głodny człowiek, to człowiek niewydajny, taki, który nie może się skupić na przyswajaniu wiedzy, poirytowany, a w konsekwencji rozczarowany organizacją wydarzenia w którym przyszło mu brać udział.
Wielu organizatorów konferencji i szkoleń to wszystko już wie, jednakże nadal zdarzają się sytuacje, w których brak profesjonalnego podejścia do organizacji „imprezy” daje o sobie znać. Tak jest wówczas, gdy brakuje zupełnych podstaw, czyli przerw kawowych, na których do dyspozycji gości jest tak zwany „bufet kawowy”.
Co zatem obejmuje wyżywienie konferencyjne?
- może to być zupełne minimum, czyli: kawa, herbata, bądź soki i woda, a także ciastka(paluszki, kruche ciastka, wafelki). Z tym, że coraz częściej zaczyna się zastępować „słodkości” owocami, czy to świeżymi, czy też w postaci suszonych chipsów owocowych. Tego typu przekąska, jest nie tylko estetyczna w przygotowaniu i podaniu, ale także bardzo zdrowa, a w dzisiejszych czasach coraz więcej osób zrwaca uwagę na to co je i w jakiej ilości. Przykładem tego typu produktów mogą być owocowe i warzywne chipsy Kamis ( smak: jabłkowy, jabłkowy z cynamonem, marchewkowy z imbirem, buraczany winegret).
- obiad – jeżeli konferencja zaplanowana jest na cały dzień, wówczas w godzinach 14-16 powinien pojawić się obiad.
- kolacja – jeżeli konferencja zaplanowana jest na dwa dni, wówczas w godzianch wieczornych musi pojawić się kolacja.
- śniadanie – jeżeli konferencja zaplanowana jest na dwa dni, wówczas rano musi pojawić się śniadanie.
Przy doborze odpowiednich dań na konferencje pomogą profesjonalne firmy cateringowe, bądź restauratorzy w obiektach konferencyjnych, w których to odbywa się konferencja, bądź cykl szkoleń. Na profesjonalizm tych jednostek zawsze można liczyć.
Także firmy zewnętrzne zajmujące się cateringiem poradzą sobie z najróżniejszymi zleceniami, a także zapewnią kompleksową obsługę gastronomiczną, zamawianą na większe i mniejsze imprezy. Czy to ma być forma wydarzenia w zamkniętych pomieszczeniach ( centra konferencyjne, ośrodki szkoleniowe), czy w plenerze przed budynkami ( w ogrodzie, czy przy ognisku) wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik.
Obecnie firmy cateringowe dysponują bardzo nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym i sprzętem piknikowym (np. kuchnią polową, czy też dużym grilem), a także specjalistycznym zapleczem technicznym.
Wszelkie aspekty zwiazane z napojami i żywnoscią są kluczowymi składnikami potwierdzającymi sukces konferencji, bądź szkoleń. A ponieważ pochłaniają znaczną część budżetu, wymagają przemyślanych decyzji i stałego nadzorowania.
M-S-M