konferencje
 
konferencje
Konferencje:

»   Biznesowe
»   Finansowe
»   Ekonomiczne
»   Marketingowe
»   Gospodarcze
»   Naukowe
»   Językowe
»   Informatyczne IT
»   Handlowe
»   Prasowe
»   Prawne
»   Przemysłowe
»   Medyczne
»   Dotacje Europejskie
»   Firmowe
»   Menedżerskie
»   Telekomunikacyjne
»   Transportowe
»   Turystyczne

Dodaj konferencję

Miejsca konferencji:

»   Katowice
»   Kraków
»   Poznań
»   Warszawa
»   Wrocław

»   lista miejscowości

Ośrodki konferencyjne

»   Dolnośląskie
»   Kujawsko-Pomorskie
»   Lubelskie
»   Lubuskie
»   Łódzkie
»   Małopolskie
»   Mazowieckie
»   Opolskie
»   Podkarpackie
»   Podlaskie
»   Pomorskie
»   Śląskie
»   Świętokrzyskie
»   Warmińsko-Mazurskie
»   Wielkopolskie
»   Zachodniopomorskie

Dodaj Twój obiekt

Organizatorzy imprez:

»   Agencje artystyczne
»   Agencje hostess
»   Artyści
»   Catering
»   Dekoracje
»   Fotografia / wideofilmowanie
»   Imprezy dla dzieci
»   Imprezy integracyjne
»   Imprezy okolicznościowe
»   Imprezy plenerowe
»   Imprezy sezonowe
»   Imprezy towarzyszące
»   Miejsca imprez, spotkań
»   Obsługa techniczna
»   Ochrona i bezpieczeństwo imprez
»   Oprawa muzyczna imprez
»   Organizacja bankietów
»   Organizacja imprez masowych
»   Organizacja konferencji
»   Organizacja szkoleń
»   Organizacja targów
»   Organizacja wesel
»   Przebrania
»   Spotkania firmowe
»   Tłumaczenia
»   Touroperator
»   Wyposażenie spotkań, imprez
»   Inne

Dodaj Twojš ofertę w tym miejscu

 
 

Konferencja o historii jedzenia od antyku do XIX wieku

Przeczytany: 921 razy
Dodany: 2011-11-03 12:50:50
Aktualizowano: 2011-11-03 12:53:26

Kilkudziesięciu polskich, czeskich i niemiecki naukowców będzie przez dwa dni debatować w Gdańsku na temat jedzenia. Specjaliści opowiedzą głównie o tym, co, na czym i w jaki sposób jadano w Europie, poczynając od antyku po XIX wiek. 

"Od wielu lat, wraz z grupą naukowców z całej Polski i zagranicy, zainteresowanych historią jedzenia chcieliśmy zorganizować konferencję poświęconą temu tematowi i w końcu się udało" - powiedziała PAP kurator konferencji dr hab. Beata Możejko z Wydziału Historycznego Uniwersytetu Gdańskiego.

Jak wyjaśniła, na konferencję noszącą tytuł "Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem" złoży się ponad 30 wykładów.

Wiele wykładów poświęconych będzie temu, jak - w przeciągu wieków, jedzono w domach królów, książąt czy innych możnych. W programie znalazły się choćby opowieści o kuchni na dworach pierwszych Jagiellonów, czeskich Luksemburgów, angielskich Tudorów, królów hiszpańskich w XVI-XVII wieku czy czeskich dworach w XIV i XV wieku. Osobny wykład będzie poświęcony temu, co pojawiło się na stołach podczas uroczystości weselnych Zygmunta III Wazy i Anny Austriaczki w 1592 roku.

W czasie seminarium mowa będzie także o kuchni zakonnej, choćby na przykładzie dań podawanych w refektarzach na terenie państwa zakonu krzyżackiego w Prusach, jadła serwowanego w klasztorze benedyktynów w Tyńcu czy konfitur i innych przysmaków przygotowywanych w kuchni klasztorów w konwentach żeńskich w XVII i XVIII wieku.

Pojawią się też wykłady poświęcone cenom żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim, angielskim stołom piknikowym na przełomie XVIII i XIX wieku, żywieniu niemowląt i małych dzieci w XVI-XVIII wieku, dawnym książkom kucharskim czy wybranym zastawom stołowym, w tym srebrnym serwisom Stanisława Augusta czy platerowy zastawom, jakich używano na terenie ziem polskich w XIX w.

Osobny blok wykładów poświęcony będzie gdańskim zwyczajom związanym z jedzeniem, w tym gustom duchownych z okolic Gdańska na przełomie XVII i XVIII wieku, wygłaszanym przy stole modlitwom, menu gdańskich ludzi morza w XVIII wieku, kuchniom i spiżarniom w osiemnastowiecznych domach gdańskich oraz srebrom stołowym zgromadzonym przez dawne Rady Miasta Gdańska.

Spotkanie potrwa dwa dni, a rozpocznie się w czwartek. Będzie ono miało miejsce w mieszczącym się przy ul. Długiej w Gdańsku Domu Uphagena, który w tym roku obchodzi 100-lecia udostępnienia jako muzeum wnętrz mieszczańskich. Wstęp wolny.

Organizatorami konferencji są Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, który jest oddziałem Muzeum Historycznego Miasta Gdańska.

PAP - Nauka w Polsce

aks/ abe/

źródło: www.naukawpolsce.pap.pl.

Wysłane 2011-11-03 12:50:50 przez M-S-M
TrójmiastoGdańskkonferencjekonferencje nad morzem
Artykuły powiązane z powyższym
A może Lublin na organizację konferencji?
Wysłano 2019-02-05 12:51:15
Z jakiego powodu Lublin, sprzyja biznesowi?
Poznań to nie tylko cel turystycznych wyjazdów. To również miasto, które prężnie rozwija się w dziedzinie kultury i biznesu. Właśnie dlatego chętnie przyjeżdżają tutaj osoby, które stawiają na samorozwój i świadome kształtowanie kariery. Spora ilość wydarzeń branżowych sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Poniżej przedstawiono najciekawsze propozycje.
Jak zorganizować konferencję?
Wysłano 2018-12-31 09:43:53
W tej chwili organizowanych jest mnóstwo konferencji, na które zapraszane są osoby z różnych części Polski, a nawet z różnych części Europy czy świata. Konferencja jest specjalnym rodzajem spotkania, organizowanym w celu dokładnego omówienia jakiegoś zagadnienia. Właśnie dlatego, że tematy mogą być różne, istnieją też różne rodzaje konferencji. Jednak ich organizacja przebiega zawsze podobnie. Czasem pozostawia się to profesjonalistom – firmom, które fachowo wszystko zaplanują, zadbają o catering, stosowne miejsce i wysłanie zaproszeń. Jeśli jednak ktoś nie chce tracić dodatkowych funduszy na współpracę z nimi, lecz woli zająć się wszystkim sam, często staje przed sporym wyzwaniem. Jak zorganizować konferencję?
  STRONA GŁÓWNA | DODAJ KONFERENCJĘ | ONAS | REKLAMA | KONTAKT | MAPA | ARTYKUŁY