Zielona kawa ma unikatowym charakter zależny od jej pochodzenia. Szkolenia Green Coffee zgodne ze standardem Specialty Coffee Association dla pracowników z branży kawy to znakomity sposób na to, aby zdobyć wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne dotyczące tej część ci branży. Szkolenia te skupione są między innymi na handlu i ocenie jakości tego surowca. Kursy posiadają różny stopień zaawansowania: podstawowy, średnio-zaawansowany i profesjonalny. Zakresy poszczególnych kursów obejmują wiele interesujących zagadnień - przykłady zamieszczono poniżej.
Gatunki i odmiany botaniczne kawy.
Zielona kawa to kawa surowa, a więc pozyskana z owoców krzewu kawowca jeszcze nie wypalona w piecu. W branży wyróżnia się ponad 120 jej gatunków, jednak powszechnie uprawia się, zbiera, wypala i konsumuje dwa podstawowe - Arabica oraz Robusta. Warto wspomnieć również o ich odmianach botanicznych. Podczas szkolenia można nauczyć się rozpoznawać poszczególne jej rodzaje z różnych krajów świata i różnych odmian botanicznych. Pierwszym krokiem jest również poznanie ich charakterystki generycznej, chemicznej, fizycznej i sensorycznej. Każdy specjalista z tej branży powinien posiadać specjalistyczną wiedzę na ten temat.
Wpływ klimatu na uprawy kawy.
Klimat panujący w miejscu uprawy kawy bezpośrednio wpływa na jej właściwości i profil sensoryczny.Na jakość naparu bezpośrednio wpływa to skąd pochodzą ziarna, a więc ich otoczenie. Składają się na to: nasłonecznienie, ilość opadów i ich sezonowość, rodzaj gleby i jej skład mineralny jak również rosnące w towarzystwie krzewów kawowca inne rośliny czy drzewa.

Produkcja i sprzedaż kawy na świecie.
Dzięki szkoleniu można dowiedzieć się, w jaki sposób produkowana jest kawa w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii, a także innych częściach świata. Proces ten może się nieco różnić ze względu na warunki panujące w danym kraju czy regionie. Na uwagę zasługuje fakt, że w wielu plantacjach ziarna zbierane są ręcznie. Znaczące jest również poznanie mechanizmów działania giełdy, kontraktowych zakupów kawy, jej transportu, przechowywania i związanych z tym przepisów.
Klasyfikacja farm kawowych i zarządzanie uprawami kawy.
Wyróżnić można kilka rodzajów farm kawowych: przemysłowe i nizinne, farmy tworzone przez farmerów w lasach, farmy znajdujące się przy gospodarstwach domowych lub dziko rosnące krzewy kawowca. Wyróżniamy również certyfikowane plantacje BIO gdzie duży nacisk kładzie się nie tylko na jakość kawy czy stosowanych nawozów naturalnych ale również recyrkulację wykorzystywanej tam wody. Bardzo ważną rolę odgrywa również poszanowanie praw człowieka i dziecka.
Zbiory kawy i metody jej obróbki.
Wyróżnia się dwie główne metody zbioru zielonej kawy, czyli mechaniczna i ręczna. Ta druga wymaga oceny każdego zebranego owocu przez zbieraczy. Jest ona wdrażana wyłącznie na najlepszych plantacjach często znajdujących się na dużych wysokościach. Generuje wysokie koszty pracy, często dużo bardziej korzystne dla pracowników.
Szkolenie Specialty Coffee Association - Green Coffee pozwala również zapoznać się z najpowszechniejszymi metodami obróbki zielonej kawy tj.: sucha, pulped natural myta czy anaerobic. Należy wiedzieć, że wybrana technika obróbki owocu kawowca znacząco wpływa na finalny profil sensoryczny kawy.
Certyfikaty zielonej kawy
Certyfikaty zielonej kawy informują min. o jej jakości czy miejscu pochodzenia surowców. Najpowszechniejsze są oznaczenia dotyczące ekologicznej produkcji. Mogą one różnić się w zależności od miejsca oprawianej kawy. W UE jest to zwykle zielone logo z motywem listka. W Stanach Zjednoczonych stosuje się okrągły symbol z napisem USDA Organic, który utrzymany jest w biało-zielonej kolorystyce.
https://coffee-support.com/zielona-kawa/