konferencje
 
konferencje
Konferencje:

»   Biznesowe
»   Finansowe
»   Ekonomiczne
»   Marketingowe
»   Gospodarcze
»   Naukowe
»   Językowe
»   Informatyczne IT
»   Handlowe
»   Prasowe
»   Prawne
»   Przemysłowe
»   Medyczne
»   Dotacje Europejskie
»   Firmowe
»   Menedżerskie
»   Telekomunikacyjne
»   Transportowe
»   Turystyczne

Dodaj konferencję

Miejsca konferencji:

»   Katowice
»   Kraków
»   Poznań
»   Warszawa
»   Wrocław

»   lista miejscowości

Ośrodki konferencyjne

»   Dolnośląskie
»   Kujawsko-Pomorskie
»   Lubelskie
»   Lubuskie
»   Łódzkie
»   Małopolskie
»   Mazowieckie
»   Opolskie
»   Podkarpackie
»   Podlaskie
»   Pomorskie
»   Śląskie
»   Świętokrzyskie
»   Warmińsko-Mazurskie
»   Wielkopolskie
»   Zachodniopomorskie

Dodaj Twój obiekt

Organizatorzy imprez:

»   Agencje artystyczne
»   Agencje hostess
»   Artyści
»   Catering
»   Dekoracje
»   Fotografia / wideofilmowanie
»   Imprezy dla dzieci
»   Imprezy integracyjne
»   Imprezy okolicznościowe
»   Imprezy plenerowe
»   Imprezy sezonowe
»   Imprezy towarzyszące
»   Miejsca imprez, spotkań
»   Obsługa techniczna
»   Ochrona i bezpieczeństwo imprez
»   Oprawa muzyczna imprez
»   Organizacja bankietów
»   Organizacja imprez masowych
»   Organizacja konferencji
»   Organizacja szkoleń
»   Organizacja targów
»   Organizacja wesel
»   Przebrania
»   Spotkania firmowe
»   Tłumaczenia
»   Touroperator
»   Wyposażenie spotkań, imprez
»   Inne

Dodaj Twojš ofertę w tym miejscu

 
 

Zielona kawa - dlaczego warto zapisać się na szkolenie?

Przeczytany: 1654 razy
Dodany: 2021-08-02 20:40:24
Aktualizowano: 2022-02-16 21:30:18

 

Zielona kawa ma unikatowym charakter zależny od jej pochodzenia. Szkolenia Green Coffee zgodne ze standardem Specialty Coffee Association dla pracowników z branży kawy to znakomity sposób na to, aby zdobyć wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne dotyczące tej część ci branży. Szkolenia te skupione są między innymi na handlu i ocenie jakości tego surowca. Kursy posiadają różny stopień zaawansowania: podstawowy, średnio-zaawansowany i profesjonalny. Zakresy poszczególnych kursów obejmują wiele interesujących zagadnień - przykłady zamieszczono poniżej.

Gatunki i odmiany botaniczne kawy.

Zielona kawa to kawa surowa, a więc pozyskana z owoców krzewu kawowca jeszcze nie wypalona w piecu. W branży wyróżnia się ponad 120 jej gatunków, jednak powszechnie uprawia się, zbiera, wypala i konsumuje dwa podstawowe - Arabica oraz Robusta. Warto wspomnieć również o ich odmianach botanicznych. Podczas szkolenia można nauczyć się rozpoznawać poszczególne jej rodzaje z różnych krajów świata i różnych odmian botanicznych. Pierwszym krokiem jest również poznanie ich charakterystki generycznej, chemicznej, fizycznej i sensorycznej. Każdy specjalista z tej branży powinien posiadać specjalistyczną wiedzę na ten temat.

Wpływ klimatu na uprawy kawy.

Klimat panujący w miejscu uprawy kawy bezpośrednio wpływa na jej właściwości i profil sensoryczny.Na jakość naparu bezpośrednio wpływa to skąd pochodzą ziarna, a więc ich otoczenie. Składają się na to: nasłonecznienie, ilość opadów i ich sezonowość, rodzaj gleby i jej skład mineralny jak również rosnące w towarzystwie krzewów kawowca inne rośliny czy drzewa.

 

 

 

 

Produkcja i sprzedaż kawy na świecie.

Dzięki szkoleniu można dowiedzieć się, w jaki sposób produkowana jest kawa w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii, a także innych częściach świata. Proces ten może się nieco różnić ze względu na warunki panujące w danym kraju czy regionie. Na uwagę zasługuje fakt, że w wielu plantacjach ziarna zbierane są ręcznie. Znaczące jest również poznanie mechanizmów działania giełdy, kontraktowych zakupów kawy, jej transportu, przechowywania i związanych z tym przepisów.

Klasyfikacja farm kawowych i zarządzanie uprawami kawy.

Wyróżnić można kilka rodzajów farm kawowych: przemysłowe i nizinne, farmy tworzone przez farmerów w lasach, farmy znajdujące się przy gospodarstwach domowych lub dziko rosnące krzewy kawowca. Wyróżniamy również certyfikowane plantacje BIO gdzie duży nacisk kładzie się nie tylko na jakość kawy czy stosowanych nawozów naturalnych ale również recyrkulację wykorzystywanej tam wody. Bardzo ważną rolę odgrywa również poszanowanie praw człowieka i dziecka.

Zbiory kawy i metody jej obróbki.

Wyróżnia się dwie główne metody zbioru zielonej kawy, czyli mechaniczna i ręczna. Ta druga wymaga oceny każdego zebranego owocu przez zbieraczy. Jest ona wdrażana wyłącznie na najlepszych plantacjach często znajdujących się na dużych wysokościach. Generuje wysokie koszty pracy, często dużo bardziej korzystne dla pracowników.
Szkolenie Specialty Coffee Association - Green Coffee pozwala również zapoznać się z najpowszechniejszymi metodami obróbki zielonej kawy tj.: sucha, pulped natural myta czy anaerobic. Należy wiedzieć, że wybrana technika obróbki owocu kawowca znacząco wpływa na finalny profil sensoryczny kawy.

Certyfikaty zielonej kawy

Certyfikaty zielonej kawy informują min. o jej jakości czy miejscu pochodzenia surowców. Najpowszechniejsze są oznaczenia dotyczące ekologicznej produkcji. Mogą one różnić się w zależności od miejsca oprawianej kawy. W UE jest to zwykle zielone logo z motywem listka. W Stanach Zjednoczonych stosuje się okrągły symbol z napisem USDA Organic, który utrzymany jest w biało-zielonej kolorystyce.

https://coffee-support.com/zielona-kawa/

Wysłane 2021-08-02 20:40:24 przez gegol
uprawyzielona kawanapójkawa
Artykuły powiązane z powyższym
W przerwie w długiej podróży, przed albo po pracy – aromatyczna i smaczna kawa na stacji paliw to jej duży atut. Jak serwować ją klientom? Konieczny będzie dobry ekspres do kawy. Jaki sprawdzi się wtedy najlepiej?
Kto nie lubi świeżej, przepysznej kawy prosto z ekspresu? Miłośnicy i koneserzy tego napoju doskonale wiedzą, jak duże znaczenie ma wybór dobrej jakości ekspresu.
Dlaczego warto kupić ekspres do biura?
Wysłano 2019-09-26 13:58:43
Jeżeli wciąż zastanawiasz się, czy inwestycja w profesjonalny ekspres do kawy w Twojej firmie, to dobry pomysł – postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Warto zaznaczyć, że aż 60% pracowników deklaruje, że pija kawę w czasie pracy, a 30% osób pije aż trzy kawy dziennie! Większość z nas nie wyobraża sobie poniedziałkowego poranku, bez ulubionego czarnego napoju. Dlaczego zatem warto inwestować w ekspres do biura?
  STRONA GŁÓWNA | DODAJ KONFERENCJĘ | ONAS | REKLAMA | KONTAKT | MAPA | ARTYKUŁY