|
Wybrana konferencja już się odbyła 2019-05-23 - 2019-05-24
|
|
Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń
ZAPROSZENIE
Komitet Organizacyjny
IV Ogólnopolskiej konferencji naukowej poświęconej turystyce kulinarnej pt.
MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ
zwraca się z serdecznym zaproszeniem do udziału w wydarzeniu
Szanowni Państwo,
zwracamy się do Państwa z serdecznym zaproszeniem do udziału w kolejnej edycji konferencji poświęconej turystyce kulinarnej i kulinarnym produktom tradycyjnym. Wydarzenie planowane jest na 23-24 maj 2019 roku.
Biorąc pod uwagę doświadczenia z lat ubiegłych i wychodząc na przeciw sugestiom i oczekiwaniom uczestników poprzednich edycji konferencji, postanowiliśmy, iż wydarzenie będzie trwało dwa dni i odbywać się będzie w profesjonalnym centrum konferencyjnym z możliwością spotkania towarzyskiego oraz noclegu na terenie Centrum. Przewidujemy również uatrakcyjnienie spotkania warsztatami tematycznymi i wycieczką studyjną.
Dodatkowym atutem tegorocznej edycji konferencji będzie możliwość publikacji artykułu w wysoko punktowanym czasopiśmie naukowym.
Tematyka tegorocznej konferencji będzie uwzględniać zróżnicowanie pokoleniowe zainteresowania żywością tradycyjną i turystyką kulinarną.
W związku z koniecznością podjęcia kroków organizacyjnych, zwracamy się z prośbą o wcześniejsze określenie Państwa priorytetów co do zakresu udziału w konferencji i skorzystania z usług około konferencyjnych.
Poniżej zamieszczamy Ramowy plan konferencji i zakres tematyczny potrzebne informacje organizacyjne oraz formularz zgłoszenia uczestnictwa Państwa w wydarzeniu.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji
Z wyrazami szacunku.
w imieniu Organizatorów
dr inż. Piotr Dominik
CEL I UCZESTNICY KONFERENCJI
Celem konferencji jest analiza, przedstawienie wyników badań, opinie, szacunek szans i zagrożeń rozwoju turystyki kulinarnej w XXI wieku, postrzeganie tej formy turystyki przez różne grupy pokoleniowe.
Przewiduje się wystąpienia i prezentacje analiz poświęconych następującym grupom pokoleniowym:
- turystyka kulinarna rodzin
- seniorzy w turystyce kulinarnej
- pokolenie x, y, z w turystyce kulinarnej
Planowany jest udział przedstawicieli międzynarodowego środowiska naukowego z ośrodków zainteresowanych i podejmujących badania związane z problematyką przedmiotu konferencji.
Konferencja dedykowana jest do następujących grup odbiorców:
- Przedstawiciele nauki, badacze, dydaktycy, studenci;
- Branżowcy sektora turystycznego, samorządów lokalnych;
- Przedstawiciele regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorzy i animatorzy wydarzeń turystycznych;
- Producenci i dystrybutorzy żywności tradycyjnej;
- Gestorzy bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej;
- Osoby zainteresowane rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej.
Konferencja ma charakter cykliczny i planowana jest jako kolejne już wydarzenie z cyklu konferencji odbywających się pod egidą turystyki i kulinariów w ciągu ostatnich lat.
W ramach sześcioletniego cyklu konferencji zrealizowano już tematy:
- Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka. Rok 2018
- Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych. Rok 2017
- Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce. Rok 2016
- Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu. Rok 2014
- Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza. Rok 2012
Organizatorzy konferencji proponując tematykę kolejnej edycji chcieli położyć nacisk na międzynarodowy charakter turystyki kulinarnej zgodnie z tezą: „myśl globalnie działaj lokalnie”. Turystyka kulinarna jest i powinna być atrakcją dla turystów z najdalszych zakątków kraju i świata odwiedzających określoną destynację i poznających zwyczaje ludności żyjącej w danym regionie. Zainteresowanie turystów jest korzystne dla lokalsów, dla rozwoju regionu, staje się narzędziem promocji i czynnikiem podtrzymującym żywą tradycję. Dla rozwoju turystyki kulinarnej niezbędna jest jednak lokalna atrakcyjność i inicjatywy podtrzymujące tradycje oraz przekonanie, że bez odpowiednich działań i przygotowania ta forma rozwijać się nie będzie.
Na pewno nie bez znaczenia jest nastawienie zarówno współczesnego turysty i ludzi zamieszkujących potencjalnie atrakcyjne destynacje turystyczne. Przedmiotem zainteresowań badawczych stają się jednak już nie tylko te dwie grupy zaangażowane w rozwój turystyki kulinarnej, ale wyróżnione poszczególne grup pokoleniowe, dla których zainteresowania i priorytety są zgoła odmienne. Tak więc staje się zasadne z punktu widzenia nauki, jak i praktyki sprecyzowanie kim są współcześni turyści kulinarni. Do jakiego pokolenia należą, czy każde pokolenie ma swoje odmienne potrzeby i sposób percepcji kulinarnego produktu turystycznego?
RADA PROGRAMOWA
Konferencji;
Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń
prof. dr hab. Elzbieta Biernacka
prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk
prof. dr hab. Andrzej Panasiuk
prof. dr hab. Józef Grochowicz
dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań
dr hab. Małgorzata Durydiwka, prof. UW
dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina
dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO
dr hab. Barbara Pabian, prof. UEK
dr hab. Teresa Skalska, prof. SGTiR
dr hab. Jolanta Żyśko, prof. SGTiR
dr hab. Krystyna Żelazna, prof. SGTiR
dr hab. Katarzyna Czernek
dr hab. Przemysław Charzyński
dr hab. Zbigniew Kruczek, prof. AWF Kraków
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMKT
dr hab. Adam Mazur, prof. SGTiR
dr inż. Piotr Dominik
dr inż. Renata Korzeniowska Ginter
dr inż. Magdalena Woźniczko
dr Mgdalena Tomaszewska Bolałek
dr Ewa Szulc-Dąbrowiecka
dr Daniel Kiper
dr Michał Koskowski
dr Mateusz Rogowski
dr Krzysztof Kandefer
dr Maciej Dębski
RADA EKSPERTÓW BRANŻOWYCH [nie zamknięta]
Konferencji;
Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń
Barbara Tekieli
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Katarzyna Sobieska
Małgorzata Buttita
Anna Kornelia Jędrzejewska
Monika Kucia
Aleksandra Chabiera
Andrzej Szumowski
Krzysztof Zaniewski
Karol Przybylak
Wojciech Osiński
Hubert Gonera
Wojciech Radzikowski
Krzysztof Kowalski
KOMITET ORGANIZACYJNY
Piotr Dominik – przewodniczący
Michał Koskowski
Maciej Dębski
Witold Drogoń
PATRONATY (w trakcie potwierdzania)
Patronat honorowy
Ministerstwo Sportu i Turystyki
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Narodowy Instytut Dziedzictwa
Polska Organizacja Turystyczna
*
Patronat merytoryczny
Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej
Stowarzyszenie Ekspertów Turystyki
World Food Travel Association
*
Patronat medialny
Wiadomości Turystyczne
Poradnik Restauratora
BioKurier
Taste Poland
*
Współorganizator
Landbrand
Szkoła Główna Handlowa
Społeczna Akademia Nauk
Instytut Wiedzy i Umiejętności
Muzeum Wódki
*
Finansowanie
*
PROGRAM RAMOWY
IV Ogólnopolskiej konferencji naukowej poświęconej turystyce kulinarnej pt.:
MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ
- I. dzień 23 maj 2019 (czwartek)
Blok I – 10 .00 - 12.00 –
Teoria turystyki kulinarnej. Przykłady ze świata. Transfer pokoleniowy i międzykulturowy w turystyce kulinarnej, przekazywanie tradycji, wykorzystanie nowych technologii i nowoczesnych możliwości do podtrzymywani tradycji i przekazywania wiedzy pomiędzy pokoleniami Działania Polskiego Stowarzyszenia Turystki Kulinarnej, Działania World Food Travel Association. Blogi promujące turystykę kulinarną
Wykorzystanie nowych technologii i nowoczesnych możliwości do podtrzymywani tradycji i przekazywania wiedzy pomiędzy pokoleniami.
Blok II – 12.30-14.30 –
Kanon kuchni polskiej, produkty tradycyjne i regionalne, postrzeganie polskich kulinariów na świecie, zainteresowanie tradycjami kulinarnymi przedstawicieli różnych pokoleń
Produkt, potencjał polskiej kuchni. Odbiorca, kim jest turysta kulinarny? Współpraca i koordynacja. Model dzisiejszy i docelowy turystyki kulinarnej
Lunch 14.30 – 15.00
Blok III – 15.00 – 17.00
Turystyka kulinarna okiem marketingowca. Marki lokalne, kulinarny produkt turystyczny, sposoby promocji, budowania marki, tworzenie wizerunku atrakcyjności turystycznej w zakresie tradycji kulinarnej, działania wspierające tworzenie i rozwój terytorialnych marek turystycznych. Polskie szlaki kulinarne
- Landbrand – Hubert Gonera,
- Członkowie szlaków kulinarnych
17.30 – 20.00 - Wycieczka do wybranego przez organizatorów miejsca związanego kulinarnym produktem turystycznym
Kolacja 20.00 – 22.00
Obradom plenarnym będą towarzyszyły równolegle warsztaty, pokazy i degustacje
- II. dzień 24.maj 2019 (piątek)
Śniadanie
Blok I – 9.00 – 11.00 –
Turystyka kulinarna w rozwoju regionalnym, dobre praktyki w regionach świata, Europy, Polski, budowanie regionalnej oferty dla przedstawicieli różnych pokoleń w zakresie turystycznego produktu kulinarnego
Przerwa kawowa – 11.30 – 12.00
Blok II – 12.00 – 14.00 –
Turystyka kulinarna w praktyce
Żywe muzea kulinarne. Muzeum Piernika w Toruniu. Muzeum Wódki. Zróżnicowanie oferty dla różnych pokoleń odbiorców.
Rozwój polskiego winiarstwa w służbie enoturystyki
14.00 – 14.30 - Zakończenie i podsumowanie konferencji
15.00 – 15.30 - Lunch
Będę zobowiązany o indywidualne uwagi i meilowy kontakt
Z ukłonami Piotr Dominik
TERMINARZ
- Zgłoszenie działu w konferencji z propozycją tematu wystąpienia z określeniem priorytetów udziału, poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego. – do 15.02.19
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres meilowy: piotrdominik@autograf.pl
- Przesłanie abstraktu wystąpienia – 15.03.19
KONTAKT:
Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji, ul. Stokłosy 3
Fb: Turystyka Kulinarna
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego:
dr inż. Piotr Dominik
p.dominik@vistula.edu.pl
KARTA ZGŁOSZENIA UDZIAŁU[1] W IV OGÓLNOPOLSKIEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ pt.:
MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ
Zgłoszenie uczestnictwa w Konferencji
Imię nazwisko……………………………………………………
Stopień/tytuł naukowy………………………………………….
Jednostka naukowa/firma reprezentowana…………………………………………………
Prosimy postawić [x]:
Udział bez wystąpienia i bez publikacji……………………………………………..
Udział z wystąpieniem bez publikacji ………………………………………………
Udział bez wystąpienia z publikacją ……………………………………………….
O możliwości wystąpienia decyduje pozytywna ocena abstraktu przez Radę Naukową Konferencji
O przyjęciu do druku artykułu decydują wymogi redakcyjne oraz pozytywna recenzja
[1] Proszę przesłać wypełniony formularz /skan na adres p.dominik@vistula.edu.pl
Opłata: 650
Początek konferencji: 2019-05-23, godzina 09:00 Koniec konferencji: 2019-05-24, godzina 16:00
|
|
dodaj konferencję do:
|
|
|
Lokalizacja konferencji :
Jeszcze nie została określona. Zapytaj organizatora bezpośrednio lub poczekaj na uzupełnienie tej informacji.
|
|
|
Organizator konferencji:
Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji ul. ul. Stokłosy 3 02-787 Warszawa woj. Mazowieckie
Telefon: +48 22 457 23 84 Fax: k.chmielewska@vistula.edu.pl
http://metodologia.sgtir.edu.pl
|
|
|
Dodaj sprawozdanie
|
|
|
|
|