konferencje
 
konferencje
Konferencje:

»   Biznesowe
»   Finansowe
»   Ekonomiczne
»   Marketingowe
»   Gospodarcze
»   Naukowe
»   Językowe
»   Informatyczne IT
»   Handlowe
»   Prasowe
»   Prawne
»   Przemysłowe
»   Medyczne
»   Dotacje Europejskie
»   Firmowe
»   Menedżerskie
»   Telekomunikacyjne
»   Transportowe
»   Turystyczne

Dodaj konferencję

Miejsca konferencji:

»   Katowice
»   Kraków
»   Poznań
»   Warszawa
»   Wrocław

»   lista miejscowości

Ośrodki konferencyjne

»   Dolnośląskie
»   Kujawsko-Pomorskie
»   Lubelskie
»   Lubuskie
»   Łódzkie
»   Małopolskie
»   Mazowieckie
»   Opolskie
»   Podkarpackie
»   Podlaskie
»   Pomorskie
»   Śląskie
»   Świętokrzyskie
»   Warmińsko-Mazurskie
»   Wielkopolskie
»   Zachodniopomorskie

Dodaj Twój obiekt

Organizatorzy imprez:

»   Agencje artystyczne
»   Agencje hostess
»   Artyści
»   Catering
»   Dekoracje
»   Fotografia / wideofilmowanie
»   Imprezy dla dzieci
»   Imprezy integracyjne
»   Imprezy okolicznościowe
»   Imprezy plenerowe
»   Imprezy sezonowe
»   Imprezy towarzyszące
»   Miejsca imprez, spotkań
»   Obsługa techniczna
»   Ochrona i bezpieczeństwo imprez
»   Oprawa muzyczna imprez
»   Organizacja bankietów
»   Organizacja imprez masowych
»   Organizacja konferencji
»   Organizacja szkoleń
»   Organizacja targów
»   Organizacja wesel
»   Przebrania
»   Spotkania firmowe
»   Tłumaczenia
»   Touroperator
»   Wyposażenie spotkań, imprez
»   Inne

Dodaj Twojš ofertę w tym miejscu

 
 

Wybrana konferencja już się odbyła 2019-05-23 - 2019-05-24

Wyszukaj po:                    Nazwie organizatora:   
nazwie konferencji lub opisie :   
miejscowość :   
  

Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń


ZAPROSZENIE

 

Komitet Organizacyjny

IV Ogólnopolskiej konferencji naukowej poświęconej turystyce kulinarnej pt.

 MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ

zwraca się z serdecznym zaproszeniem do udziału w wydarzeniu

 

Szanowni Państwo,

zwracamy się do Państwa z serdecznym zaproszeniem do udziału w kolejnej edycji konferencji poświęconej turystyce kulinarnej i kulinarnym produktom tradycyjnym. Wydarzenie planowane jest na 23-24 maj 2019 roku.

Biorąc pod uwagę doświadczenia z lat ubiegłych i wychodząc na przeciw sugestiom i oczekiwaniom uczestników poprzednich edycji konferencji, postanowiliśmy, iż wydarzenie będzie trwało dwa dni i odbywać się będzie w profesjonalnym centrum konferencyjnym z możliwością spotkania towarzyskiego oraz noclegu na terenie Centrum. Przewidujemy również uatrakcyjnienie spotkania warsztatami tematycznymi i wycieczką studyjną.

Dodatkowym atutem tegorocznej edycji konferencji będzie możliwość publikacji artykułu w wysoko punktowanym czasopiśmie naukowym.

Tematyka tegorocznej konferencji będzie uwzględniać zróżnicowanie pokoleniowe zainteresowania żywością tradycyjną i turystyką kulinarną.

W związku z koniecznością podjęcia kroków organizacyjnych, zwracamy się z prośbą o wcześniejsze określenie Państwa priorytetów co do zakresu udziału w konferencji i skorzystania z usług około konferencyjnych.

Poniżej zamieszczamy Ramowy plan konferencji i zakres tematyczny potrzebne informacje organizacyjne oraz formularz zgłoszenia uczestnictwa Państwa w wydarzeniu.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji

Z wyrazami szacunku.

w imieniu Organizatorów

dr inż. Piotr Dominik

 

 

CEL I UCZESTNICY KONFERENCJI

Celem konferencji jest analiza, przedstawienie wyników badań, opinie, szacunek szans i zagrożeń rozwoju turystyki kulinarnej w XXI wieku, postrzeganie tej formy turystyki przez różne grupy pokoleniowe.

Przewiduje się wystąpienia i prezentacje analiz poświęconych następującym grupom pokoleniowym:

- turystyka kulinarna rodzin

- seniorzy w turystyce kulinarnej

- pokolenie x, y, z w turystyce kulinarnej

Planowany jest udział przedstawicieli międzynarodowego środowiska naukowego z ośrodków zainteresowanych i podejmujących badania związane z problematyką przedmiotu konferencji.

Konferencja dedykowana jest do następujących grup odbiorców:

-        Przedstawiciele nauki, badacze, dydaktycy, studenci;

-        Branżowcy sektora turystycznego, samorządów lokalnych;

-        Przedstawiciele regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorzy i animatorzy wydarzeń turystycznych;

-        Producenci i dystrybutorzy żywności tradycyjnej;

-        Gestorzy bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej;

-        Osoby zainteresowane rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej.

Konferencja ma charakter cykliczny i planowana jest jako kolejne już wydarzenie z cyklu konferencji odbywających się pod egidą turystyki i kulinariów w ciągu ostatnich lat.

W ramach sześcioletniego cyklu konferencji zrealizowano już tematy:

-        Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka. Rok 2018

-        Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych. Rok 2017

-        Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce. Rok 2016

-        Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu. Rok 2014

-        Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza. Rok 2012

            Organizatorzy konferencji proponując tematykę kolejnej edycji chcieli położyć nacisk na międzynarodowy charakter turystyki kulinarnej zgodnie z tezą: „myśl globalnie działaj lokalnie”. Turystyka kulinarna jest i powinna być atrakcją dla turystów z najdalszych zakątków kraju i świata odwiedzających określoną destynację i poznających zwyczaje ludności żyjącej w danym regionie. Zainteresowanie turystów jest korzystne dla lokalsów, dla rozwoju regionu, staje się narzędziem promocji i czynnikiem podtrzymującym żywą tradycję. Dla rozwoju turystyki kulinarnej niezbędna jest jednak lokalna atrakcyjność i inicjatywy podtrzymujące tradycje oraz przekonanie, że bez odpowiednich działań i przygotowania ta forma rozwijać się nie będzie.

Na pewno nie bez znaczenia jest nastawienie zarówno współczesnego turysty i ludzi zamieszkujących potencjalnie atrakcyjne destynacje turystyczne. Przedmiotem zainteresowań badawczych stają się jednak już nie tylko te dwie grupy zaangażowane w rozwój turystyki kulinarnej, ale wyróżnione poszczególne grup pokoleniowe, dla których zainteresowania i priorytety są zgoła odmienne. Tak więc staje się zasadne z punktu widzenia nauki, jak i praktyki sprecyzowanie kim są współcześni turyści kulinarni. Do jakiego pokolenia należą, czy każde pokolenie ma swoje odmienne potrzeby i sposób percepcji kulinarnego produktu turystycznego?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RADA PROGRAMOWA

Konferencji;

Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

prof. dr hab. Elzbieta Biernacka

prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk

prof. dr hab. Andrzej Panasiuk

prof. dr hab.  Józef Grochowicz

dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań

dr hab. Małgorzata Durydiwka, prof. UW

dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina

dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO

dr hab. Barbara Pabian, prof. UEK

dr hab. Teresa Skalska, prof. SGTiR

dr hab. Jolanta Żyśko, prof. SGTiR

dr hab. Krystyna Żelazna, prof. SGTiR

dr hab. Katarzyna Czernek

dr hab. Przemysław Charzyński

dr hab. Zbigniew Kruczek, prof. AWF Kraków

dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMKT

dr hab. Adam Mazur, prof. SGTiR

dr inż. Piotr Dominik

dr inż. Renata Korzeniowska Ginter

dr inż. Magdalena Woźniczko

dr Mgdalena Tomaszewska Bolałek

dr Ewa Szulc-Dąbrowiecka

dr Daniel Kiper

dr Michał Koskowski

dr Mateusz Rogowski

dr Krzysztof Kandefer

dr Maciej Dębski

 

 

RADA EKSPERTÓW BRANŻOWYCH  [nie zamknięta]

Konferencji;

Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Barbara Tekieli

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Katarzyna Sobieska

Małgorzata Buttita

Anna Kornelia Jędrzejewska

Monika Kucia

Aleksandra Chabiera

Andrzej Szumowski

Krzysztof Zaniewski

Karol Przybylak 

Wojciech Osiński

Hubert Gonera

Wojciech Radzikowski

Krzysztof Kowalski

 

KOMITET ORGANIZACYJNY

Piotr Dominik – przewodniczący

Michał Koskowski

Maciej Dębski

Witold Drogoń

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PATRONATY (w trakcie potwierdzania) 

Patronat honorowy

Ministerstwo Sportu i Turystyki

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Narodowy Instytut Dziedzictwa

Polska Organizacja Turystyczna

*

Patronat merytoryczny

Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej

Stowarzyszenie Ekspertów Turystyki

World Food Travel Association

*

Patronat medialny

Wiadomości Turystyczne

Poradnik Restauratora

BioKurier

Taste Poland

*

Współorganizator

Landbrand

Szkoła Główna Handlowa

Społeczna Akademia Nauk

Instytut Wiedzy i Umiejętności

Muzeum Wódki

*

Finansowanie

*

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM RAMOWY

IV Ogólnopolskiej konferencji naukowej poświęconej turystyce kulinarnej pt.:

MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ

 

  1. I.                   dzień 23 maj 2019 (czwartek)

Blok I – 10 .00 - 12.00 –

Teoria turystyki kulinarnej. Przykłady ze świata. Transfer pokoleniowy i międzykulturowy w turystyce kulinarnej, przekazywanie tradycji, wykorzystanie nowych technologii i nowoczesnych możliwości do podtrzymywani tradycji i przekazywania wiedzy pomiędzy pokoleniami Działania Polskiego Stowarzyszenia Turystki Kulinarnej, Działania World Food Travel Association. Blogi promujące turystykę kulinarną

Wykorzystanie nowych technologii i nowoczesnych możliwości do podtrzymywani tradycji i przekazywania wiedzy pomiędzy pokoleniami.

Blok II – 12.30-14.30 –

Kanon kuchni polskiej, produkty tradycyjne i regionalne, postrzeganie polskich kulinariów na świecie, zainteresowanie tradycjami kulinarnymi przedstawicieli różnych pokoleń

Produkt, potencjał polskiej kuchni. Odbiorca, kim jest turysta kulinarny? Współpraca i koordynacja. Model dzisiejszy i docelowy turystyki kulinarnej

Lunch 14.30 – 15.00

Blok III – 15.00 – 17.00

Turystyka kulinarna okiem marketingowca. Marki lokalne, kulinarny produkt turystyczny, sposoby promocji, budowania marki, tworzenie wizerunku atrakcyjności turystycznej w zakresie tradycji kulinarnej, działania wspierające tworzenie i rozwój terytorialnych marek turystycznych. Polskie szlaki kulinarne

-        Landbrand – Hubert Gonera,

-        Członkowie szlaków kulinarnych

 

17.30 – 20.00 - Wycieczka do wybranego przez organizatorów miejsca związanego kulinarnym produktem turystycznym

 

Kolacja 20.00 – 22.00

Obradom plenarnym będą towarzyszyły równolegle warsztaty, pokazy i degustacje

 

 

  1. II.                dzień 24.maj 2019 (piątek)

Śniadanie

Blok I – 9.00 – 11.00 –

Turystyka kulinarna w rozwoju regionalnym, dobre praktyki w regionach świata, Europy, Polski, budowanie regionalnej oferty dla przedstawicieli różnych pokoleń w zakresie turystycznego produktu kulinarnego

 

Przerwa kawowa – 11.30 – 12.00

Blok II – 12.00 – 14.00 –

Turystyka kulinarna w praktyce

Żywe muzea kulinarne. Muzeum Piernika w Toruniu. Muzeum Wódki. Zróżnicowanie oferty dla różnych pokoleń odbiorców.

Rozwój polskiego winiarstwa w służbie enoturystyki

14.00 – 14.30 - Zakończenie i podsumowanie konferencji

15.00 – 15.30 - Lunch

 

Będę zobowiązany o indywidualne uwagi i meilowy kontakt

Z ukłonami Piotr Dominik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERMINARZ

- Zgłoszenie działu w konferencji z propozycją tematu wystąpienia z określeniem priorytetów udziału, poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego. – do 15.02.19

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres meilowy: piotrdominik@autograf.pl

- Przesłanie abstraktu wystąpienia – 15.03.19

 

KONTAKT:

Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji, ul. Stokłosy 3

Fb: Turystyka Kulinarna

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres

Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego:

dr inż. Piotr Dominik

p.dominik@vistula.edu.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA UDZIAŁU[1] W IV OGÓLNOPOLSKIEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ pt.:

 MIĘDZYKULTUROWA TURYSTYKA KULINARNA POKOLEŃ

 

Zgłoszenie uczestnictwa w Konferencji

Imię nazwisko……………………………………………………

Stopień/tytuł naukowy………………………………………….

Jednostka naukowa/firma reprezentowana…………………………………………………

Prosimy postawić [x]:

Udział bez wystąpienia i bez publikacji……………………………………………..

Udział z wystąpieniem bez publikacji ………………………………………………

Udział bez wystąpienia z publikacją  ……………………………………………….

O możliwości wystąpienia decyduje pozytywna ocena abstraktu przez Radę Naukową Konferencji

O przyjęciu do druku artykułu decydują wymogi redakcyjne oraz pozytywna recenzja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Proszę przesłać wypełniony formularz /skan na adres p.dominik@vistula.edu.pl



Opłata: 650

Początek konferencji: 2019-05-23, godzina 09:00
Koniec konferencji: 2019-05-24, godzina 16:00
dodaj konferencję do: wykop.pl
Lokalizacja konferencji :

Jeszcze nie została określona. Zapytaj organizatora bezpośrednio lub poczekaj na uzupełnienie tej informacji.

Organizator konferencji:

Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji
ul. ul. Stokłosy 3
02-787  Warszawa
woj. Mazowieckie

Telefon: +48 22 457 23 84
Fax: 
k.chmielewska@vistula.edu.pl
http://metodologia.sgtir.edu.pl

Dodaj sprawozdanie
 






  STRONA GŁÓWNA | DODAJ KONFERENCJĘ | ONAS | REKLAMA | KONTAKT | MAPA | ARTYKUŁY